Den eventyrlige stjernehimmel

Som bymenneske er det helt fantastisk at opleve stjernehimlen, når man bevæger sig uden for byens lys og larm. Det er overraskende, hvor mange stjerner, udover de mest kendte stjernebilleder, der er synlige. En mørk, skyfri himmel giver de bedste forudsætninger for at kigge på stjerner.

Stjernetegn

De fleste af os kender stjernetegnene Karlsvognen, Cassiopeia, Lille Bjørn og Store Bjørn, fordi de er nemme at genkende på himlen. Måske kender du også Plejaderne, som er de stjernetegn bestseller-bøgerne, De 7 søstre, er baseret på. Forfatteren var fascineret af de mytologiske historier, der ligger bag de fleste stjernebilleder.

Vi ved også, at de stjernetegn, som vi hver især har fået ud fra vores fødselsdato, er på himlen, men de er svære at finde og kan kun ses på nogle tidspunkter af året. Eksempelvis har dem, der er født fra den 21. januar til den 18. februar, Stjernetegn vandmand. Vandmanden kan kun ses på himlen i oktober måned på den nordlige halvkugle og på den sydlige halvkugle i foråret. Samtidig er det et svagt stjernebillede, da stjernerne i tegnet ikke lyser særlig klart. Vandmanden er også kendt under navnet Vandbæreren. I det gamle Egypten blev Vandmanden betragtet som en afbildning af Nilens Gud. På samme måde er der fortællinger og sagn bag de øvrige stjernetegn og mange mennesker finder det utroligt fascinerende at studere. Det er spændende at læse om stjernetegnene, gå ud at kigge på dem og forestille sig hvordan ens forfædre har gjort det samme.

De 12 stjernetegn er delt ind i de 4 grundelementer: jord, luft, ild og vand. Vandmanden stjernetegn er et lufttegn, hvilket står for kommunikation og idérigdom. Stjernetegnene Tvilling og Vægt er også lufttegn.

Det siges, at folk der er født i Vandmandens tegn, er meget tolerante, næstekærlige og frihedselskende. Af negative karaktertræk kan de dog også være taktløse, reserverede og have svært ved at binde sig.

En stjernes liv

Stjerner dannes af store mængder af gas og støv, de er med andre ord gaskugler, der primært består af brint. Inde i en stjernes kerne, fusioneres brint til helium, hvilket foregår i det meste af stjernens liv. Når stjernen på et tidspunkt løber tør for brint, slukker den. Store stjerner har en kortere levetid end små. En stjerne lever mellem 10 og 100 mia. år.

Der er flere stjerner i universet, end der er sandkorn på alle jordens strande. Og selv om en stjernes liv ikke er uendeligt, så kommer der hele tiden nye til.

Solen er også en stjerne

Vi glemmer det ofte, men vores sol er også en stjerne. En helt uundværlig stjerne for os, da livet på jorden ville være ikke eksisterende, hvis solen ikke var der. Solen er stjernen i vores solsystem, der består af 8 planeter, der kredser om solen. Solen, og dermed vores solsystem, ligger i den galakse, der hedder Mælkevejen. Mælkevejen er bare en ud af flere milliarder galakser, som kan observeres.

Man regner med, at stjerner som solen lever i ca. 10 mia. år. Det vil sige, at der stadig er ca. 5 mia. år indtil solen slukker.

Indlægs forfatter: admin