Unge og misbrug

Afhængighed kan ske i enhver alder, men det sker desværre ofte blandt unge og teenagere. Når en ung person fortsætter med at bruge stoffer på trods af skadelige konsekvenser, kan det skabe afhængighed. Det er vigtigt at kontakte en læge eller et behandlingscenter, hvis du opdager misbrug blandt unge mennesker.

Tegn på misbrug

Der er flere tegn du skal være opmærksom på, i forhold til unge mennesker og stofmisbrug. En af tegnene kan være at de ofte går ind på deres værelse, eller opfører sig fjendtligt eller deprimeret eller. Dette kan naturligvis have naturlige årsager som kærestesorger, eller andre problemer. Men hvis dette ikke er tilfældet, kan det være tegn på et misbrug. Der er mange der overser disse signaler, og tror det er en naturlig opførsel i forhold til deres pubertet. Man skal naturligvis ikke overreagere, men der tegn man heller ikke skal overse. Herunder kan du se nogle tegn, der ofte er forbundet med stofmisbrug. Som sagt er disse tegn ikke 100% lig med stofmisbrug, men blot nogle ting at holde øje med.

Du skal være opmærksom på tegn på stofmisbrug:

Her er nogle vaner du skal holde øje med, og på den måde stoppe og hjælpe din søn eller datter, hvis de er på vej ud I et misbrug:

 • De pludselig starter med at være sammen med en ny gruppe af venner
 • De starter med ikke at gå op I, eller pludselig begynder at ændre udseeende
 • De får dårligere karakterer i skolen
 • De begynder at pjække og bliver væk fra skolen
 • De pludselig begyder at stoppe deres fritidsaktiviteter
 • De begynder at komme i problemer i skolen eller med loven
 • De begynder at ændre deres spise- eller sovevaner
 • De begynder at have problemer med familiemedlemmer og venner
 • Dårlige karakterer
 • Blodskudte øjne
 • De begynder at grine uden grund

Dette er nogle af de mange tegn på, at en teenager bruger stoffer. Det kan være svært at fortælle forskellen mellem ungdomsårene og den faktiske stofbrug, men forældre kan være proaktive i at tale med deres teenager for at finde ud af, hvad der sker.

Snak med dine børn

Det er op til forældrene at indlede en samtale med deres børn, hvis de mistanke om narkotikabrug. En ud af fem forældre, der mistanke om, at deres teenager bruger stoffer, snakker ikke med deres børn for at forhindre stofbrug.

Den bedste måde at få en teenager til at kommunikere om deres stofbrug er ved at stille medfølende og forstående spørgsmål.

Forældre kan stille lige spørgsmål, når stemningen er den rette. Bare spørg, “Har du brugt narkotika eller alkohol?” Eller “Har nogen tilbudt dig narkotika for nylig?” Kan være nok til at få samtalen startet.

Få hjælp mod misbrug

Der findes mange gode behandlingsmetoder, når du har brug for hjælp til din teenager, og deres misbrug. Hvis du har brug for hjælp, anbefaler vi du kontakter dette link, for at få hjælp. Det betyder nemlig at din søn eller date får hjælp en autoriseret professionel.

Du skal være klar over, at det er meget svært at hjælpe en person ud af et misbrug, hvis ikke personen er klar til at lade sig indlægge og blive behandlet. Der er heldigvis meget hjælp at hente. Du kan således kontakte din kommune og de kan sætte dig i forbindelse med de rigtige personer. Men der er stadig vigtigt at understrege, at det kun er muligt at hjælpe en person, hvis denne er klar til at lave alvorlige ændringer I sit liv, og ændre sin adfærd. Men hvis dette ønske er til stede, er det helt sikkert muligt at starte en udvikling mod et bedre liv

Indlægs forfatter: admin