Der er desværre mange danskere der har været igennem et misbrug af den ene eller anden form. For at kunne komme i behandling skal misbrugeren selv erkende at vedkommende har et problem. Det er hårdt for pårørende at være vidne til, at et familiemedlem ødelægger sit liv med et misbrug. Som pårørende kan du ikke gøre andet end at støtte vedkommende og prøve at snakke personen til fornuft. Du kan ikke tvinge vedkommende til at gå i behandling, hvis vedkommende ikke har lyst til det. Der findes forskellige behandlingsformer for misbrugere, så de får en god start på et nyt og stoffrit liv.
Kom i behandling med det samme
Dagbehandling er noget for dig, der gerne vil have nogle redskaber til at komme ud af dit misbrug og være sikker på ikke at havne i det samme problem igen. Der er mange som har fordomme mod dagbehandlingscentre, da de ikke helt ved hvad det går ud på. Nogen tror at man holdes fanget og bliver tvunget til at fortælle om sine problemer. Det er frit at melde sig til et dagsprogram, så du vil aldrig nogensinde blive tvunget til noget. Der er mange dygtige medarbejdere der gerne vil hjælpe dig godt på vej mod et bedre liv. Ifølge spørgeundersøgelser er dagbehandling et godt og velfungerende sted at være, da misbrugere virkelig indser at de ikke er alene om deres problemer.
Programmerne er individuelle
Det er forskelligt hvordan et forløb er skræddersyet til den enkelte misbruger. I et normalt program deltager du fra mandag til fredag, hvor der vil være forskellige aktiviteter i løbet af dagen. I dagbehandlingen indgår der bl.a. gruppeterapi hvor folk snakker om deres oplevelser/problemer, rådgivning, mindfulness, yoga samt individuelle dialoger omkring hvordan det går samt hvordan du undgår at falde i misbruget igen. Den enkelte misbruger bliver tilknyttet en bestemt rådgiver, som de får individuelle snakke med. På denne måde kan misbrugeren danne et bånd til rådgiveren og tør dermed at åbne sig mere op, jo flere samtaler man har været igennem.
Disse mennesker kommer du i kontakt med
Igennem de individuelle snakke med rådgiveren kommer du også i kontakt med en socialrådgiver og en psykolog således, at du bliver hjulpet på alle leder og kanter. Derudover kommer du også i dialog med et kommunalt rådgivningscenter, så du bliver hjulpet godt på vej mod arbejdsmarkedet. Din rådgiver hjælper dig med at lægge en plan således, at du ved hvad det fremtidige mål er. Efter et endt dagbehandlingsforløb skal du gerne komme ud på den anden side og vide hvad du skal gøre for at få styr på dit liv. Dette gælder f.eks. boligsituation, jobmuligheder og lignende parametre.
Hvad tænker andre om det
Når du læser om andre misbrugers anmeldelser af dagbehandlinger, så bliver stederne rost til skyerne. Selvom det i starten kan virke uoverskueligt, så får mange en øjenåbner når de først er i gang med behandlingsforløbet. Du kan være heldig at danne nye relationer mens du er i behandling og dermed få venner for livet. Andre misbrugere kan bedre sætte sig ind i din situation i forhold til dine familiemedlemmer. Mange mener at der er en større forståelse når andre har været igennem det samme som dig selv.
Kom godt i gang
Der bliver tilbudt dagbehandling rundt omkring i Danmark, så det gælder om at du bare skal finde et sted, der befinder sig i nærheden af din bopæl. Få tilmeldt dig et program så hurtigt som muligt, så du kan komme i behandling med det samme. Dagbehandlingsstederne ser gerne at så mange misbrugere tilmelder sig således, at mange mennesker kan blive hjulpet på en gang. Behandlingsstederne tager både imod alkoholmisbrugere, stofmisbrugere og hjælper ligeledes pårørende, der har brug for gode råd til at håndtere et familiemedlem med et misbrug.