Lakrids – lækkerier med bivirkninger

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed

 

Er du også en lakridselsker? Så bør du nok læse med her om de sundhedsskadelige bivirkninger ved store mængder af lakrids.

 

 

Populært slik

Det er ikke kun os danskere, der elsker lakrids. Lakrids er populært slik. Det er endda blevet umådeligt populært i mange lande, at tilsætte lakridsaroma til diverse fødevareprodukter, og det gælder ikke kun slik men også en lang række dagligvarer, såsom marmelade, honning, bagværk og endda ketchup. Man kan købe lakridspulver, granulat og sirup til at tilsætte madlavningen derhjemme, og dermed give saucen et ekstra pift.

 

Lakrids anses efterhånden nærmest som et krydderi, og er som sagt en almindelig ingrediens i mange specialprodukter. Mange synes endda ikke at lakrids er ‘rigtig slik’. -Men er al den lakrids nu også sundt?

 

 

Hvordan laves lakrids?

Lakrids fremstilles ved at udvinde lakridsekstrakt fra lakridsroden. Dertil tilsættes sukker, mel, og eventuelt salmiak, salt eller anis. Lakridsekstraktet indeholder aromastoffet glycyrrinsyre, som særligt personer med forhøjet blodtryk skal vare sig for. Lider du af forhøjet blodtryk, skal du derfor tænke dig om en ekstra gang inden du tilsætter ren lakridsaroma til hjemmebaget.

 

Dertil er mængden af sukker og salt tilsvarende alt andet slik – også for højt til at lakrids bør indtages i rå mængder.

 

De sundhedsskadelige stoffer i lakrids

Glycyrrinsyre

 

Glycyrrinsyre øger blodtrykket og kan forstyrre hjerterytmen. Derfor bør personer med dårligt blodkredsløb holde igen med lakridsen. Det gælder især, hvis du lider af forhøjet blodtryk. Glycyrrinsyre nedsætter kroppens kaliumniveau, og det kan desuden påvirke musklerne og give muskeltræthed. Derfor er det generelt ikke smart at spise store mængder af lakrids på en gang. Det gælder uanset hvor godt dit helbred er, men særligt hvis du er kronisk syg.

 

Det er ikke muligt, at få lakrids uden glycyrrinsyre, da det netop er lakridsens aromastof, men især sort lakrids har et højt indhold af lakridsekstrakt.

 

Salt

Ifølge De 10 Kostråd bør vi generelt spise mindre salt, fordi et højt indtag af salt også påvirker blodkredsløbet og er en risikofaktor i udviklingen af hjertekarsygdomme samt visse typere af kræft.

 

 

Sukker

Vi ved det jo godt. Vi skal spise mindre sukker. Det forholder sig faktisk sådan at over 80% af danskernes sukkerindtag kommer fra slik, sodavand, is og kager. Med et sukkerindhold på 25-40 gram per 100 lakrids, falder lakrids i kategorien ‘slik’. Det bør aflive enhver tvivl. Lakrids er slik, og hører til den del af kosten, som vi bør spise meget mindre af.

 

Er der nogen sundhedsfremmende effekter af lakrids?

Lakrids har fået ry for at modvirke fordøjelsesproblemer, herunder forstoppelse, og for at kunne igangsætte forbrændingen. Det er da også rigtigt at store mængder af lakrids kan virke afførende på grund af et højt indhold af sukkeralkoholer og plantefibre, der er svært fordøjelige for tarmen.

 

Lakrids har da også en vis positiv effekt på forbrændingen, netop fordi det øger blodcirkulationen. Dog skal der store mængder til, hvorved de positive effekter af lakridsen drukner i de sundhedsskadelige effekter.

 

Der er nemmere og sundere måder, at komme din forstoppelse til livs, og du opnår ikke et vægttab ved at spise store mængder af slik – heller ikke lakrids.

 

Hvor meget lakrids er så for meget?

De amerikanske sundhedsmyndigheder, ‘Food and Drug Administration’ (FDA), advarer nu imod et højt indtag af lakrids, og anbefaler at man ikke spiser mere end 60 gram sort lakrids om dagen. Ifølge vores egen danske myndighed, Fødevarestyrelsen, kan et dagligt indtag på 50 gram lakrids være symptomfremkaldende hos sensitive personer. Symptomer kan blandt andet være hjerterytme-forstyrrelser, forhøjet blodtryk, muskelsvaghed og eventuelt svimmelhed, hovedpine og synsforstyrrelser.

 

En lille pose Haribo Piratos 60 gram lakrids.

 

Med hensyn til sukker, anbefaler Fødevarestyrelsen at maximalt 10% af vores dagskost udgøres af sukkerstoffer. Det svarer til ca. 50-70 gram sukker om dagen for en voksen person og ca. 40 gram sukker dagligt for et barn. Der skal derfor ikke mange poser slik til før du har overskredet det anbefalede maksimale indtag.

 

I bund og grund kan man rette sig efter det gamle ordsprog ‘alt med måde’. For de fleste mennesker, sker der intet ved at spise en pose piratos en fredag aften, men bliver lakridsindtaget til en daglig vane bør man nok skære væsentligt ned på mængderne.

Indlægs forfatter: admin