Det kan være en smule frygtindgydende at få gæster på besøg til middag, og man gerne vil have dække middagsbordet op. Her i dette indlæg får du et par korte tips til, hvordan du kan forberede et flot setup til dine gæster. Denne omgang bliver til et mindre formelt, mere standard bord, uden de vilde dikkedarer.
At dække et normalt spisebord med servietter
Når du skal til at klargøre en middag for et par venner eller familie, og det ikke behøver at være super fint, så er det rigeligt med følgende ting. Dækkeservietter, bestik – kniv, gaffel og ske, spisetallerken, glas og selvfølgelig servietter.
Nu har du de ting du skal bruge, og er klar til at dække dit bord. Først lægger du dækkeservietten ved de forskellige pladser. Put spisetallerkenen midt på dækkeservietten. Læg pænt servietten til venstre for din tallerken. Placer gaflen oven servietten. Til højre for tallerkenen lægger du kniven (tættest på tallerkenen) med den skarpe ende vendt ind mod tallerkenen. Til højre af kniven placeres skeen. Sørg for at enden af dit bestik ligger lige. Sæt glasset et lille stykke over tallerkenen til højre (glasset skal stå ca. kl. 13.00, hvis tallerkenen var et ur).
Leg med servietterne
For et lidt mere formelt udseende kan du placere servietten oven på tallerkenen først. Du kan naturligvis også prøve kræfter med servietfoldning, hvis du har fingre og hænder skruet ordenligt på. Der er massere af guides på nettet til hvordan du kan folde servietter, så det bliver ekstra flot og fint det hele.
Du kan også eksperimentere med forskellige farver på dine servietter og finde lige netop din favorit.
Servietten er en af de få ting, som du kan bruge til at få det hele til at se meget mere livligt ud.
Dæk et finere spisebord
Skal det være lidt finere, end dit normale dække, så skal du bruge lidt ekstra ting. Find følgende ting frem: Dækkeservietter, tallerkener, salat tallerken, suppeskål, kniv, gaffel og suppeske, vandglas, vinglas og naturligvis dine servietter. Selvfølgelig skal du ikke bruge en suppeskål, hvis du ikke servere suppe. Find kun de “nødvendige” ting frem, når du dækker bordet, ellers ser det helt tosset ud.
For at dække bordet er det meget det samme som dit normale spisebord. Først putter du din dækkeserviet på bordet. Placer din tallerken lige midt på dækkeservietten. Put salattallerkenen oven på tallerkenen, og herefter placerer du suppeskålen ovenpå salattallerkenen (Disse skal selvfølgelig kun placeres, hvis de skal bruges). Læg igen servietten til venstre for tallerkenen og placer din gaffel herpå. Til højre er det igen kniv tættest på tallerken, og ske til højre for kniven. Kl 13.00 placeres vandglasset. Vinglasset sættes en anelse over og til højre for vandglasset. Eventuelt dessertbestik placeres klokken 12.00 over tallerkenen.
Sådan – du har nu dækket et lidt finere spisebord, og det har slet ikke været svært!
I dette indlæg vil vi ikke komme ind på at dække et elegant middagsbord med flere retter. Det gemmer vi til næste gang, da det kræver en hel artikel for sig selv.