Bæredygtigt børnetøj

Når dit barn skal have nyt tøj, og du skal i gang med at undersøge, hvad der skal indkøbes, hvorfor så ikke tænke i en mere bæredygtig retning. Der findes nemlig efterhånden et bredt udvalg af tøjfirmaer, der satser på bæredygtigt børnetøj. Således sikrer du, at dit barn undgår skadelige kemikalier og hormonforstyrrende stoffer, som findes i meget nyt tøj. Samtidig skånes naturen, når tøjet produceres.
Tjek for eksempel udvalget af lækkert økologisk og bæredygtigt børnetøj fra Okker Gokker, som har specialiseret sig i at fremstille børnetøj så bæredygtigt som overhovedet muligt. De har flere gange vundet prisen for værende det bedste danske bæredygtige tøjmærke.

Køb tøj med god samvittighed
Det kan være svært at gennemskue, hvilket tøj, der er produceret mest hensigtsmæssigt. Derfor er det en god idé at kigge på den mærkning, som tøjet har fået. Det skal selvfølgelig være øko-mærket, det giver sig selv, men der ud over er der flere gode mærkninger, at holde sig for øje. Et godt pejlemærke er mærket GOTS. Det står for: ”Global Organic Textile Standard”. Det er en verdensomspændende organisation, som skal sikre, at produktionen af tøj og tekstiler opfylder strenge miljømæssige og sociale krav. Det gælder både for dyrkningen af for eksempel bomuld, men det gælder også for dyreavl. Der er en række krav fra mark til færdigt produkt, som skal følges og dokumenteres.

Hvad betyder det i praksis?
Listen med de regler og retningslinjer, der skal følges for at blive kvalificeret til at anvende mærket GOTS er meget lang og kompliceret.
Et par af disse krav er for eksempel at landbruget skal drives økologisk uden brug af hverken sprøjtemidler eller pesticider. Desuden skal forbruget af vand og el kontrolleres, minimeres og dokumenteres. Hvis stof eller garn skal farves, så må der heller ikke anvendes skadelige stoffer. De papirmærker, der følger med tøjet skal være fremstillet af recirkuleret papir. På det sociale område skal medarbejderne blandt andet sikres en løn, som de kan leve for. De må heller ikke tvinges til at arbejde. Og så er børnearbejde selvfølgelig ikke tilladt.

Shop løs og støt
Når man vælger at købe børnetøj, der er fremstillet bæredygtigt, og for eksempel er mærket med GOTS, så støtter man ikke kun medarbejderne og naturen, men man er også med til at øge presset på de andre tøjvirksomheder,  for at få dem til ligeledes at tænke mere bæredygtighed ind i deres produktion af tøj.

Indlægs forfatter: admin