Sportscykler er en betegnelse, som vi bruger om forskellige former for cykler, som er udviklet, så du kan dyrke sport med dem. Det er altså ikke til en lille hyggetur ude i skoven eller en cykeltur ned til det lokale supermarked.
I stedet er det de cykler, som gør, at du kan yde dit bedste. Det er de cykler, som lader dig give det hele og ikke stå tilbage med andet end et trofæ – i hvert fald, hvis man konkurrerer. Nedenfor, så kan du læse mere om de forskellige former sportscykler, og hvad der kendetegner dem.
Banecyklerne
Banecyklerne er nok nogle af dem, som du hører allermindst til. Det er dem, som man designer til banecykling, hvor man, som nogle af os nok kender det fra OL, kører rundt i meget høj fart på en lille bane.
Og banecyklerne er interessante, fordi de er blevet strippet for meget af dem, som vi ellers kender fra en traditionel cykel. For denne slags cykel har nemlig ikke bremser eller gear. Det er ikke noget, som er nødvendigt for dem, som er ude at cykle i netop denne sportsgren, og derfor fjerner man det, så cyklen er let at køre rundt med.
Racercyklerne
Åh, hvilket drengebarn har ikke engang ønsket sig en stor, fed racercykel i fødselsdagsgave? Uanset, om du har lavet ønskesedlen eller fået den, så har du med garanti hørt om disse cykler før.
Men racercykler er sjældent noget, man bare lige giver til børn. Og det er fordi, at disse cykler, ikke er af den billige slags, og det er den form for cykel, som skal bruges, hvis man for eksempel er ude at køre Tour de France.
For på en racercykel, så er alt udstyret uhyre let. Det minder her om banecyklen, men man finder stadig gear og bremse på en racercykel. For at gøre den endnu lettere, så har man også fjernet alt, som ikke er dybt nødvendigt, når man skal køre hurtigt – det inkluderer eksempelvis skærme på hjulene.
Derudover er styret også svunget ned, så rytteren kan sidde foroverbøjet og opleve så lidt vindmodstand som overhovedet muligt!
BMX-cyklerne
I den helt anden boldgade, der finder vi BMX-cyklerne, som er lavet til noget helt andet end lav luftmodstand.
Her skal hastigheden stadig være høj, men denne cykel er noget mere til dem, der gerne vil imponere med fede tricks og vilde hop.
Og for at gøre det, så vil en BMX-cykel være meget mindre end eksempelvis en racercykel. Så er den nemlig lettere at have med over de hop, som der nogle gange er at finde på BMX-baner, og den er nemmere at svinge rundt med i luften, når man skal lave nogle af de mere ekstreme stunts.
Mountainbike-cyklerne
Mountainbiking er en gren af cykling, hvor det hele handler om terrænet. En mountainbike skal ikke være bygget så meget til at kunne køre hurtigt, som den skal være bygget til at kunne modstå nogle af de mere hårdføre terræner, som er derude.
Til dette formål, så har en mountainbike brede dæk, så den rent faktisk kan tage fat i al den vej, som er omkring den. Udover dette, så vil en mountainbike også være udstyret med enormt god affjedring. Dette er nødvendigt, fordi man i meget uvejsomt terræn kommer til at få nogle voldsomme knops, hvis man ikke rent faktisk har sin affjedring i orden.
Mountainbike-cyklerne skal også gerne kunne klare lidt mere på den lange bane, end de skal være ude i den helt store sprint. Det er altså disse cykler, som man ofte ser rundt på bakker og i skove!