At være studerende er ikke altid ligetil. Der kan være meget ansvar på ens skuldre, og i flere år ad gangen. På en uddannelse, er der altid noget man kan gøre for at blive bedre indenfor sit studie, derfor har man aldrig fri. Ens hoved får ikke fri når ”klokken” ringer ud, og dagen på uddannelsen er ovre.
Universiteter er hårdt ramt
Hvis man tager et universitet, som Københavns universitet, så oplever 48% af de studerende alvorlige stresssymptomer i hverdagen. Især efter COVID-19 pandemien er kommet på bordet, kan det være ekstra udfordrende for de studerende at holde en dagligdag i gang. At sidde hjemme fra 8-16 hver dag foran skærmen, eller med hovedet i en tung tekstbog, bliver hurtig hårdt. Der er ikke det sociale ved studiet, det som gør det overkommeligt at fuldføre sit studie, fællesskabet.
Man oplever hurtigt en hjernetræthed, og generelt en mental træthed. Den hjernetræthed der kommer af at bruge så mange timer foran computeren. Den hjernetræthed der kommer af ikke at kunne få den sædvanlige pusterum, fra de ligegyldige samtaler fra sine medstuderende. Den hjernetræthed der kommer af at læse i en tung tekstbog uden motivation. Den hjernetræthed som corona har medbragt sig.
De gamle vaner skal komme igen
Det har taget overhånd. Nu som Danmark er åbnet op igen, så må man til at finde sine gamle vaner frem, men det er nemmere sagt end gjort. Mange har vænnet sig lidt for meget til at sidde derhjemme hele dagen, i hyggetøj og på sofaen. Som dagligdagen kommer igen, skal man ud af sengen og ud i vante omgivelser igen. Selvom at den fysiske energi er der fra at have siddet så lang tid derhjemme i sin egen lille studielejlighed, så er den der mental træthed svær at komme af med.
Men det er ikke kun en selv, som oplever en mental træthed. En undersøgelse viser, at hver femte studerende på en videregående uddannelse oplever stresssymptomer, som er kommet af deres studie. Ikke noget at sige til, at den mental træthed ikke er til af slippe af med igen. Derfor er der selvfølgelig også giver råd ud til studerende, om hvordan man nemmere kan håndtere disse symptomer.
Som nævnt før, så er Danmark åbnet op igen, derfor gør det det også betydeligt nemmere at komme og lave noget aktivt, enten sammen med venner eller alene, uanset hvad, så plejer det at gavne ens mentale helbred meget. Både det at komme mere ud, men også det at lave noget som gør én glad kan have stor positiv effekt. Noget af det sværeste under alt denne hjemmeundervisning, kan også være det med at der ikke rigtig har været noget struktur. Det at hverdagen er blevet stablet på benene igen, så skulle man måske overveje at lave sig selv et lille skema for dagen, så man får sin struktur tilbage i hverdagen, og det begynder at følges som det gjorde før.
Men hvis ikke at den mentale træthed, eller bare generelt ens hjernetræthed viser tegn til at gå væk lige foreløbig, kunne en psykolog måske være svaret.